I 2025 har vi fornøjelsen af at kunne præsentere følgende oplægsholdere:
Tema:
“Perspektiver og nye veje i socialpsykiatrien?”
IFS – 40 år med fællesskab og faglighed – fortid, nutid og fremtid…
Anders Sørensen: psykolog
“Nye perspektiver på medicin og recovery”
Ifølge data fra Sundhedsstyrelsen bliver ca. 700.000 danskere behandlet med et eller flere psykofarmaka. Det svarer til ca. 12 procent af befolkningen.
Sundhedsstyrelsen 25 JUN 2024
At stoppe med medicin er ligeså vigtigt som at starte – Seponeringslisten 2025 er i høring
IRF i Sundhedsstyrelsen laver hvert år en liste til læger over hvilke lægemidler deres voksne patienter med fordel kan stoppe med.
”Vi anbefaler, at der ved ordination af medicin altid bliver registreret en entydig beskrivelse af, hvad medicinen skal tages for (indikation) og en revurderings- eller slutdato for behandlingen,” fortæller Simon Tarp fra IRF i Sundhedsstyrelsen.
Hvordan kan du som terapeut eller behandler støtte dine klienter i processen?
Anders Sørens, psykolog, ph.d. i psykiatri, forfatter og mangeårig forsker i udtrapning af psykofarmaka, åbner for ny dialog om psykofarmaka og psykisk lidelse og forklarer den nyeste forskning på en fængende måde. Han giver et forskningsbaseret indblik i, hvordan psykofarmaka virker (og ikke virker), hvad psykisk lidelse er (og ikke er), og hvad der sker i hjernen og kroppen, når man trapper ned. Han peger på, at mange udtrapninger går galt, fordi de foregår for hurtigt – og uden at man får de nødvendige redskaber til at klare sig uden medicin som strategi.
At trappe ud af psykofarmaka – eller psykiatrisk medicin – er ofte en sværere og mere krævende proces, end man forventer. Det gælder fx antidepressiv medicin, benzodiazepiner, antipsykotika og stemningsstabiliserende midler.
Her på IFS Seminar 2025 vil deltagerne således få en større indsigt og forståelse for en evt. igangsættende udtrapning.
Læs mere om Anders: http://www.psykologanders.dk/
Anders Sørensen
Mia Kristina Hansen: forperson hos SIND
“Der er stadig brug for nye vinde i socialpsykiatrien”
Mia Kristina Hansen har været Sinds forperson siden 2021. Hun er socialpædagog, pårørende og formand for Foreningen for børn med angst.
Mia vil komme ind på psykiske lidelser omfang: 82 % af danskerne bliver på et tidspunkt ramt af psykisk sygdom, alligevel er der stadig omfattende stigma / selvstigmatisering, og fare for at institutionalisering.
Det er vigtigt vi står sammen og gentænker, hvordan vi tænker psykisk lidelse, og hvordan vi i fællesskab kan medvirke til håb og tro på at vores sårbare medborgere kan få det bedre eller blive helt raske.
Mia vil også berøre arbejdsforhold og nedslidning hos medarbejderne…
Opråb til politikerne :lad os stå sammen om at få psykiatrien på dagsordenen.
Mia Kristina Hansen
Foto: Pia Konstantin Berg
Flora Skouboe Melchiorsen: ergoterapeut og traumeterapeut
” Stress – en traumetråd”
– at lande nervesystemet via mindfulness og compassion
Flora Skouboe Melchiorsen, ergoterapeut, traumeterapeut, specialist i mindfulness- og compassion og ikke mindst erfaringsekspert med over 20 års undervisningserfaring.
Flora har en kropsorienteret tilgang til recovery, forskning og heling af stress og traumer. Det er i kroppen forløsningen bor, ikke i hovedet/hjernen.
Traumer former vores krop, hjerne og nervesystem og kommer derfor til at påvirke vores evne til at være i relation med andre mennesker. Når man arbejder med andre mennesker, er det derfor vigtigt at kende sig selv, så man undgår modoverføringer.
Flora kommer ind på traumeforskning, tilknytningsteorier og meget andet. Gennem åndedrættet, compassion træning og nærvær vil Flora guide os til en større forståelse af, at vi har 3 hjerner ikke kun 1.
Under oplægget vil der være øvelser, så vi selv kan mærke effekten og reguleringen af nervesystemet.
Flora Skouboe Melchiorsen
Rikke Lindahl Hansen: sygeplejerske og terapeut
”Pædagogik i praksis – værdier og tilgange”
Rikke er sygeplejerske, terapeut, tidligere leder på socialpsykiatriske botilbud, supervisor og stifter af “ditliv-dinløsning”.
Vi tager alle fejl, og åbenhed herom skaber grobund for læring.
Formålet med Rikkes virke er at skabe håb, og tro på at forandring kan ændre måden vi professionelle hjælper på.
Der tages som udgangspunkt fat i hvad den enkelte borger anser som vigtigt, og i dennes naturlige reaktioner – Fagprofessionelle synsninger, diagnoser og symptomer sættes uden for døren.
Det handler om at se hinanden som mennesker, så uhensigtsmæssige magtforhold synliggøres. Rikke arbejder ud fra tænkninger som Åben Dialog, recovery CHIME, traumebevidst – og metakognitiv tilgang,
Rikke Lindahl Hansen
Jette Myglegaard: instruktør, og Henning Laugesen: speciallæge i psykiatri
“Neurofeedback – træning af hjernen”
Jette Myglegaard, tidligere formand for ADHD-foreningen, er stifter af EEG Institute, en socialøkonomisk virksomhed der arbejder med udbredelsen af Neurofeedback.
Rina Nielsen, var stærkt plaget af ADHD og hjernerystelser og vil fortælle om hvordan denne metode har ændret hendes liv.
Jette vil fortælle om anvendelsen af metoden, der giver ro og balance i hjernen og er stærkt anbefalet i Tyskland, men sådan er det ikke i Danmark – endnu? Med sig har Jette speciallæge i psykiatri, Henning Laugesen. Han vil dele konkrete erfaringer med at bruge neurofeedback i psykiatrien og forklare hvorfor han mener det er vigtigt at vi får øjnene op for metoden.
Neurofeedback bliver brugt i offentlige institutioner og i privat regi ift. at lindre både psykiske og fysiske symptomer og ubalancer, og kan således bane vejen for at mindske modstanden mod at tage imod yderligere hjælp og støtte.
Konkret måles impulser fra hjernen og vises indirekte på en skærm. Hvis hjernen arbejder uhensigtsmæssigt, vil billedet fx blive sløret eller mindre. Når hjernen er tilpas, vises et klart billede.
Linktree med link til vores sociale medier, artikler og anden viden på hjemmesiden: https://linktr.ee/eeginstitute.dk
Særligt vil vi anbefale at se vores video med Henning Laugesen som fortæller om hvad neurofeedback er og kan: https://www.youtube.com/watch?v=HqqgrEk4h_I
Jette Myglegaard
Henning Laugesen
Lisbeth Zornig: cand.polit og forfatter, og Michella: menteè
“Livsglæde og mønsterbrud”
Lisbeth Zornig er cand polit, forfatter og tidligere formand for Børnerådet og er især kendt for sit mønsterbrud og for at kæmpe for at andre, får muligheden for et godt liv på trods af et udgangspunkt med svære odds.
I disse år er der en sørgelig tendens til at flere unge får psykiske lidelser. Hvordan rejser man sig? Hvad skal der til og hvad er succes?
Lisbeth har sin unge mentée Michella med, som hun har været mentor for i over ti år.
Michella har været virkelig hårdt ramt af anoreksi i mange år, og er nu stabil og ikke undervægtig, på førtidspension og er blevet en, der healer køer.
Det lyder skørt – det er det også – men hun er lykkelig og hun kan sgu noget med de køer.
Måske er der også tid til et par gode fifs til ansatte ift at mindske stress og øge livsglæden til gavn for dem selv og deres borgere?
Lisbeth Zornig
Michella
Liselott Blixt, selvstændig og forhenværende politiker
“Om fortid og fremtid i socialpsykologien”
Liselott Blixt var medlem af Folketinget fra 2007 til 2022. Hun var sundhedsordfører og psykiatriordfører for DF indtil 2022, hvor hun blev løsgænger. Hun var desuden med i folketingets sundhedsudvalg og stedfortræder i Socialudvalget.
Liselott Blixt har om nogen holdninger, og et mangeårigt og bredt kendskab til arbejdet på Christiansborg og udviklingen inden for psykiatri og socialpsykiatri, som hun vil delagtiggøre os i.
Liselott Blixt
Jesper Nielsen: oversergent
Efter mange år i det danske forsvar samt udsendelser til B.la. Kroatien, Bosnien, Irak, Afghanistan mv har jeg oplevet en del kolleger der efterfølgende er blevet ramt af PTSD.
Hvorledes det håndteres og man kommer videre er meget afhængig af hvor godt man er klædt på, forstår årsagen samt erkender der er et problem/udfordring.
At blive ramt af PTSD er meget hårdt og indtil blot få år siden en vanskelig proces at få det godkenmdt som en arbejdsskade.
I dag er vi alle blevet meget klogere.
Jesper vil belyse hvilke forhold der gør sig gældende for udvikling af stress samt PTSD og hvorledes man langt hen af vejen kan undgå det.
Jesper Nielsen
Karen Høgh: antropolog
“Hvordan kom jeg mig og ønsker for fremtidens socialpsykiatri“
Angstlidelser rammer mange. Omkring 2 % af befolkningen lider af OCD, som kan komme til udtryk gennem mange forskellige tvangstanke- og tvangshandlingssymptomer. Ofte går der lang tid, hvor de ramte går alene med de udfordringer sygdommen medfører.
Peermedarbejder Karen Høgh vil dele sin personlige fortælling om livet med OCD og den recoveryproces, hun har været igennem.
Karen vil fortælle, hvordan det opleves at vikle sig ind i en tilstand, der først kan vikles ud, da hun begynder at forstå, hvorfor de mange forskelligartede symptomer opstår, og hvilke formål de har.
Hvem er hun uden tvangstankerne og -handlingerne? Hvad skal der til for at turde give slip? Hvor bange kan man tåle at blive? Kan hun tillade sig at grine tvangstankerne og -handlingerne væk? Hvem bestemmer egentlig, og hvor lang tid skal det tage?
Karen vil fortælle om, hvordan det var muligt for hende at gennemføre en videregående uddannelse på trods og få fæste på arbejdsmarkedet. Hun vil sætte fokus på, hvordan hun nu bruger sine levede erfaringer som en kompetence i et job i psykiatrien, samt hvilke ønsker hun har for fremtidens socialpsykiatri.
Peermedarbejdere har egne levede erfaringer med psykisk sygdom og behandling i psykiatrien og er så langt i egen recoveryproces, at de kan støtte andre, der aktuelt gennemlever lignende vanskeligheder. Således er peermedarbejdere med til at afstigmatisere psykisk sygdom og bringe håb om recovery for den enkelte patient.
Som Karen Høgh formulerer det : ”Som peermedarbejder forbindes jeg og patienter af fælles erfaringer med psykiske vanskeligheder. I relationen til patienten bibringer jeg et recoveryperspektiv, der kan være med til at fremme håbet for den enkelte. Således støtter jeg patienten med at forstå og skabe mening i det, der er sket, at finde ud af hvad og hvem der hjælper, samt blive klogere på, hvad der er vigtigt for at kunne arbejde hen mod det liv, den enkelte søger”.
Peers viden og indsigt kan udgøre en unik og virksom ressource i indsatsen over for mennesker med psykiske lidelser – også for dem der er ved at miste modet, som måske kan finde en særlig støtte fra en, der selv har levet med psykisk lidelse. Undersøgelser viser, at 99 % af dem der har fået hjælp af en peer, gerne vil tage imod mere peerstøtte og 99% vil anbefale støtten til andre.
Karen Høgh
Joakim Lykke: sangskriver
“Fortællekoncert om ensomhed og fællesskab”
Joakim Lykke er en dansk singer-song-writer, der med rå stemme og sin guitar spiller musik der bevæger- i krydsfeltet mellem rock, folk og pop.
Han formidler sine personlige følelser og samfundsmæssige refleksioner med hjerte for mennesker og skæve unge som han har bl.a. har mødt gennem sit arbejde på et forsorgshjem, han i sin tid var med til at starte op i Herning.
Joakim er bl.a. frivillig i Sind og har gennem sin musik og med støttesangen ‘Highway 15’ arbejdet for afstigmatisering af udsathed og ondt i livet.
Joakim Lykke
Brian Hansen: skuespiller
“Det komiske og det tragiske”
”Når noget er tragisk, kan det blive så tragisk, at det bliver komisk, og når noget er komisk, kan det blive så komisk, at det bliver tragisk”.
Med udgangspunkt i den italienske teatertroldmand Dario Fo vil vi afsøge det at gøre humor til en aktiv del af hverdagen. I foredraget kommer vi omkring Holberg og Storm P, samt andre danske humorister.
Et levende teaterforedrag hvor teaterscenens tragedier og komedier blandes med genkendelige situationer fra hverdagen.
Om Brian Hansen: Skuespiller, historiefortæller, komiker og foredragsholder.
Brian Hansen er en underholdende og inspirerende foredragsholder, som med sin udstråling smitter af på sine omgivelser. Han er stærkt inspireret af sit møde med Dario Fo og har gennem sin lange karriere haft formidlingen i centrum.
Mange vil kende ham som tidligere højskolelærer fra Herning Højskole og Ry Højskole.
Læs mere om Brian: https://www.brianhansen.dk/
Brian Hansen